Σκοπός του ιστολογίου

  Η σελίδα "ΠΟΛΥΘΥΡΟΝ" δημιουργήθηκε για να ενημερώσει και να βοηθήσει όποιον ενδιαφέρεται για τη δυνατότητα να παρέχει στο παιδί...

Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017

Ερώτημα και απάντηση από ΥΠΕΠΘ για μετεγγραφή μαθητών πρωτοβάθμιας από σχολεία του εξωτερικό

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΗ
Γειά σας,
θα μπορούσατε, παρακαλώ, να με ενημερώσετε (μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) σχετικά με το το ακριβώς ισχύει 
για τους έλληνες μαθητές που φοιτούν σε ξένα σχολεία της αλλοδαπής σε ηλικία δημοτικού, 
που θέλουν να μετεγγραφούν σε ελληνικό Δημοτικό στην Ελλάδα; 
Παρακαλώ, παραθέτοντας την αντίστοιχη νομοθεσία.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Με εκτίμηση

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΠΘ

Καλησπέρα κυρ..........,

απαντώντας στο από 22.06.2017 ηλεκτρονικό μήνυμα σας, σας ενημερώνουμε ότι όσον αφορά την οργάνωση και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ισχύει το Προεδρικό Διάταγμα 201/98. Ειδικότερα για Έλληνες μαθητές ή ομογενείς κατόχους ξένης υπηκοότητας προερχομένους από σχολεία του εξωτερικού ισχύει το άρθρο 9 του παραπάνω Προεδρικού Διατάγματος, όπου προβλέπεται ότι:
"Μαθητές δημοτικού σχολείου κατατάσσονται μετά από κατατακτήριες εξετάσεις σε τάξη που δεν μπορεί να είναι ανώτερη από την τάξη που αντιστοιχεί στην ηλικία τους. Δικαίωμα κατατακτηρίων εξετάσεων έχουν: {....}
δ. Έλληνες και ομογενείς με ξένη υπηκοότητα που προέρχονται από χώρες του εξωτερικού και στον τόπο της διαμονής τους δεν λειτουργούσε αναγνωρισμένο ελληνικό σχολείο, σύμφωνα με βεβαίωση της Δ/νσης Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ή προξενικής αρχής ή άλλης αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών. 
ε. Αλλοδαποί και Έλληνες μαθητές που προέρχονται από χώρες όπου επικρατεί έκρυθμη κατάσταση λόγω εκτάκτων γεγονότων και αδυνατούν να προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, εφόσον κατά την κρίση του διευθυντή έχουν τη νόμιμη ηλικία, όπως αυτό προκύπτει από άλλα έγγραφα ή από δηλώσεις των γονέων ή των κηδεμόνων των μαθητών. 
στ. Για ειδικές περιπτώσεις Ελλήνων και αλλοδαπών μαθητών που έχουν ηλικία μεγαλύτερη απ' αυτή που αντιστοιχεί στην τάξη που φοιτούν, αλλά δεν υπερβαίνει το όριο της υποχρεωτικής φοίτησης, με αιτιολογημένη απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και σε συνεργασία με το Σχολικό Σύμβουλο, μπορεί να γίνει κατάταξη, μετά από σχετικές εξετάσεις, σε τάξη ανάλογη με το γνωστικό τους επίπεδο, η οποία θα είναι αντίστοιχη ή μικρότερη της χρονολογικής τους ηλικίας."

Εκ μέρους της Δ/νσης Σπουδών του ΥΠΠΕΘ - Τμήμα Γ'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου