Σκοπός του ιστολογίου

  Η σελίδα "ΠΟΛΥΘΥΡΟΝ" δημιουργήθηκε για να ενημερώσει και να βοηθήσει όποιον ενδιαφέρεται για τη δυνατότητα να παρέχει στο παιδί...

Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Clonlara School

  Το Clonlara School είναι ένα ιδιωτικό σχολείο στην Αμερική, στην Πολιτεία του Michigan (Ann Arbor), μη κερδοσκοπικό. Εξυπηρετεί μαθητές σε όλη την υφήλιο, όλων των τάξεων, από το νηπιαγωγείο  έως και το τέλος του λυκείου. 

 Πληρώντας ορισμένες προϋποθέσεις, τις οποίες έχει θέσει το σχολείο, ο απόφοιτος παίρνει high school diploma, το οποίο του δίνει τη δυνατότητα να αιτηθεί την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο της επιλογής του. Βοηθός του στην πορεία αυτή είναι ο σύμβουλος  του Clonlaraο οποίος του δείχνει κατευθύνσεις και του δίνει την δυνατότητα να κάνει τις σωστές επιλογές για να σπουδάσει αυτό το οποίο αγαπά και με το οποίο θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητές του.


Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των αποφοίτων του Clonlara που ακολούθησαν ακαδημαϊκές σπουδές στα πιο διάσημα και λιγότερο διάσημα πανεπιστήμια των ΗΠΑ , και όλου του κόσμου, ιδιωτικά και δημόσια. Σκοπός μας είναι και στα Ελληνικά πανεπιστήμια να γίνονται δεκτοί οι απόφοιτοι του Clonlara,  με ή χωρίς εξετάσεις.


 Το Clonlara School λειτουργεί ως σχολείο με τη δική του εκπαιδευτική προσέγγιση στο κτήριο που στεγάζεται στο Michigan. Ως πρόγραμμα σπουδών έχει τους σκοπούς και στόχους που ισχύουν για τους μαθητές του Michigan. Δίνει όμως την ευκαιρία στους μαθητές του να επιτύχουν αυτούς τους σκοπούς με τον τρόπο και το χρόνο που είναι καταλληλότεροι για τον καθένα. 


Εκτός αυτού, έχει και το "πρόγραμμα εκτός σχολικού κτιρίου" (Off-Campus programm), στο οποίο μπορούν να φοιτήσουν μαθητές από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Οι γονείς του μαθητή (και ο μαθητής στις μεγαλύτερες τάξεις) επιλέγουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί, τα μέσα και τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν. 


Για παράδειγμα από ελληνική οικογένεια είχαν επιλεχθεί οι στόχοι και οι σκοποί που έχει θέσει το ελληνικό υπουργείο παιδείας. Χρησιμοποιήθηκαν κάποια βιβλία του υπουργείου και κάποια βοηθήματα για τα μαθήματα γλώσσας και μαθηματικών. Εκπαιδευτικά υλικά: Cuisenaire rods, ξυλάκια, φασόλια, κατασκευές και πολλά άλλα. Ό,τι ήταν δυνατόν διδάχθηκε βιωματικά. Χρησιμοποιήθηκε ο ηλεκτρονικός υπολογιστης, το διαδίκτυο, εφημερίδες, γράμματα, εγκυκλοπαίδεια, εκπαιδευτικές εκδρομές, διαδρομές στην Ελλάδα, ψώνια μαζί με τα παιδιά, νοικοκυριό (μαγειρική, οικονομία, φροντίδα φυτών κλπ).


Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα πορεία για τον μαθητή , αλλά και τον ενήλικα (γονέα ή δασκαλο) που αναλαμβάνει να βοηθήσει στο ταξίδι της μάθησης.


ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ




  1. Στην αρχή του εξαμήνου ο ενήλικας (γονέας ή δάσκαλος) που αναλαμβάνει να διδάξει τον μαθητή, επικοινωνεί με τον σύμβουλο του σχολείου. Συζητούν για το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί και τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Ο σύμβουλος προτείνει βιβλία, υλικά, δραστηριότητες, ή ό,τι άλλο χρειάζεται.
  2. Το εξάμηνο περνά με την εφαρμογή αυτών που έχουν συμφωνηθεί, αλλά αν κάτι στην πορεία πρέπει να αλλάξει αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, εφόσον γίνεται για την καλύτερη "απόδοση" του μαθητή. Όσο συχνά χρειάζεται ο ενήλικας έρχεται σε επικοινωνία με τον σύμβουλο και τον ενημερώνει για την πορεία, διατυπώνει ερωτήσεις, ζητά βοήθεια για κάτι που έχει προκύψει.
  3. Στο τέλος του εξαμήνου ο γονέας ή ο δάσκαλος συντάσσει μία αναφορά για την πρόοδο του μαθητή, τα βιβλία ,και τα υλικά που τελικά χρησιμοποιήθηκαν, τις δραστηριότητες και τις εκδρομές που έγιναν, τις τάξεις τις οποίες τυχόν παρακολούθησε ο μαθητής (πχ ωδείο, γυμναστήριο, δημιουργική γραφή κλπ) και τι τελικά κατέκτησε ο μαθητής κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.
  4. Τα τρία παραπάνω βήματα επαναλαμβάνονται στο δεύτερο εξάμηνο.
  5. Στο τέλος της χρονιάς κατόπιν αιτήματος χορηγείται κάρτα αναφοράς (έλεγχος) με την βαθμολογία του μαθητή στα μαθήματα.



To Clonlara School έχει ήδη τμήματα για οικογένειες που μιλούν Ισπανικά, Γερμανικά, Ουγγρικά, Πορτογαλλικά και Γαλλικά. Επίσης υπο ανάπτυξη είναι τα τμήματα της Κόστα Ρίκα, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Μοζαμβίκης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου