Σκοπός του ιστολογίου

  Η σελίδα "ΠΟΛΥΘΥΡΟΝ" δημιουργήθηκε για να ενημερώσει και να βοηθήσει όποιον ενδιαφέρεται για τη δυνατότητα να παρέχει στο παιδί...

Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Εισαγωγή σε τριτοβάθμια αλλοδαπών και αποφοίτων σχολείων Ε.Ε.


1. Η επιλογή αυτών που εισάγονται στις Σχολές ή στα Τμήματα γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Τα τμήματα και οι σχολές που εισάγονται οι υποψήφιοι αναγράφονται στο μηχανογραφικό δελτίο υποψηφίου.
2. Οι υποψήφιοι εισάγονται χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις και με κριτήριο επιλογής το γενικό βαθμό πρόσβασης για τους κατόχους απολυτηρίου Λυκείου της Κυπριακής Δημοκρατίας ή το βαθμό απολυτηρίου για τους υποψηφίους άλλων χωρών.

3. Οι υποψήφιοι, που θα εισαχθούν σε Σχολή ή Τμήμα, για να εγγραφούν πρέπει να έχουν βεβαίωση των Πανεπιστημίων Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή πιστοποιητικό τουλάχιστον επιπέδου Β2 του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας ότι γνωρίζει την ελληνική γλώσσα. Αν κάποιος υποψήφιος δεν έχει τη βεβαίωση αυτή, μπορεί να κάνει την εγγραφή του τον αμέσως επόμενο χρόνο από την εισαγωγή του, αφού θα έχει αποκτήσει τη βεβαίωση αυτή. Σε αντίθετη περίπτωση, ο εισαγόμενος χάνει το δικαίωμα εγγραφής του.
Οι εξετάσεις για την απόκτηση του πιστοποιητικού γνώσης της ελληνικής γλώσσας στην Αθήνα γίνονται περίπου κατά τους μήνες Μάιο και Σεπτέμβριο στο Διδασκαλείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Ε. Κ. Πανεπιστημίου Αθήνας (Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου, τηλ. 210 7277672 / 7277971), ενώ στη Θεσ/νικη στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (τηλ. 2310 997571-2) τους μήνες Ιούνιο και Οκτώβριο. Οι εξετάσεις του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για το επίπεδο Β2 διενεργούνται κάθε Μάιο (www.greeklanguage.gr/certification).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξέταση ή με την ημερομηνία εξέτασης της γλώσσας, οι υποψήφιοι πρέπει να απευθύνονται, ένα μήνα νωρίτερα τουλάχιστον στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, Θεσσαλονίκης ή στο Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, ώστε να μη χάνουν την προθεσμία εξέτασης της γλώσσας ή να προλαβαίνουν τυχόν αλλαγές στις ημερομηνίες εξέτασης.
Η βεβαίωση για τη γνώση της ελληνικής γλώσσας δεν απαιτείται, αν οι εισαγόμενοι έχουν τίτλο απόλυσης από Κυπριακό Λύκειο ή τίτλο απόλυσης από ξένο σχολείο από τον οποίο προκύπτει ότι έχουν διδαχθεί και εξεταστεί επιτυχώς και στο μάθημα της ελληνικής γλώσσας.
4. Για να γραφτούν οι υποψήφιοι σε Σχολή ή Τμήμα όπου έχουν επιλεγεί, πρέπει να περάσουν από υγειονομική εξέταση, σύμφωνα με τον κανονισμό που ισχύει για κάθε Σχολή ή Τμήμα.
5. Οι αλλοδαποί – αλλογενείς, που δεν είναι υπήκοοι χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να γνωρίζουν επίσης ότι το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δεν έχει αρμοδιότητα για χορήγηση “VISA” ή άδειας παραμονής. Άδεια παραμονής χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας μας (Γραφεία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης) μόνο σε αυτούς που θα γίνουν δεκτοί στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας μας και με την προϋπόθεση ότι δε συντρέχουν λόγοι που αποκλείουν τη χορήγηση της άδειας αυτής.

Διευκρινίζεται ότι με βάση την ελληνική νομοθεσία άρ. 31 του Ν. 3386/2005 (ΦΕΚ Α ́212) δε θα χορηγείται στο εξής άδεια παραμονής σε αλλοδαπό στην περίπτωση αλλαγής σχολής ή τμήματος για δεύτερη φορά.
Αλλαγή σχολής ή τμήματος επιτρέπεται μέχρι και το αμέσως επόμενο έτος από αυτό της πρώτης εισαγωγής σε σχολή ή τμήμα σχολής.
page8image25048 page8image25208 page8image25368 page8image25528 page8image25688 page8image25848

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου