Σκοπός του ιστολογίου

  Η σελίδα "ΠΟΛΥΘΥΡΟΝ" δημιουργήθηκε για να ενημερώσει και να βοηθήσει όποιον ενδιαφέρεται για τη δυνατότητα να παρέχει στο παιδί...

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

Προεδρικό Διάταγμα για την λειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών

Ολόκληρο το Προεδρικό Διάταγμα για την λειτουργία των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείών 1.8.2017

Συγκεκριμένα για τις εγγραφές και μετεγγραφές μεταξύ των άλλων αναφέρονται τα παρακάτω στο άρθρο 7:



9. Οι προερχόμενοι από σχολεία του εξωτερικού, ημεδαποί ή αλλοδαποί μαθητές εγγράφονται στην αριθμητικά αντίστοιχη τάξη, εφόσον έχουν τη νόμιμη ηλικία που ισχύει στην Ελλάδα ή σε μικρότερη αν οι γονείς/ κηδεμόνες το ζητήσουν με σχετική δήλωση. Η αντιστοιχία των τάξεων ξένων σχολείων του εξωτερικού προς τις τάξεις του ελληνικού δημοτικού σχολείου καθορίζεται με κοινή απόφαση της Διεύθυνσης Παιδείας, Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας. Η αντιστοιχία αυτή αποτελεί συγχρόνως και ισοτιμία των Τίτλων Σπουδών, η οποία βεβαιώνεται από τον Διευθυντή του σχολείου ή τον Προϊστάμενο ή από τις προϊστάμενες του σχολείου αρχές. Αν οι μαθητές δεν κατέχουν σε ικανοποιητικό βαθμό την ελληνική γλώσσα, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους φοίτησής τους σε ελληνικό σχολείο μπορούν να παρακολουθούν το μάθημα της ελληνικής γλώσσας σε τάξη την οποία προτείνει με απόφαση ο Σύλλογος Διδασκόντων. 


12. Οι προερχόμενοι από ιδιωτικά ή ξένα σχολεία που λειτουργούν στην Ελλάδα εγγράφονται στην αντίστοιχη τάξη δημόσιου σχολείου με βάση το Αποδεικτικό Μετεγγραφής που εκδίδεται από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο του σχολείου. Η χορήγηση του Αποδεικτικού Μετεγγραφής είναι υποχρεωτική, όταν οι γονείς/ κηδεμόνες καταθέσουν σχετική αίτηση. 


14. Στις περιπτώσεις που οι μαθητές ανήκουν σε οικογένειες μετακινούμενων πληθυσμών και δεν έχουν πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας, οι εγγραφές τους δεν παρακωλύονται, και η Διεύθυνση του σχολείου συνεργάζεται με τους τοπικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, τα ιατροκοινωνικά κέντρα, τη Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας, τα νοσοκομεία, τα ιατρικά κέντρα καθώς και τους φορείς κοινωνικής στήριξης για την έκδοση του Ατομικού Δελτίου Υγείας του μαθητή. Στην περίπτωση αυτή, οι γονείς/κηδεμόνες οφείλουν να προσκομίσουν το Ατομικό Δελτίο Υγείας του μαθητή εντός τριμήνου. 


Άρθρο 8
Μετεγγραφές μαθητών

1. Μετεγγραφές μαθητών από σχολείο σε σχολείο μπορεί να γίνουν ύστερα από αίτηση των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον συντρέχουν οι ακόλουθοι λόγοι:
α) μετοίκηση της οικογένειας του μαθητή,
β) φοίτηση μαθητή σε σχολείο το οποίο δεν έχει σχολική περιφέρεια, σύμφωνα με το άρθρο 5 του παρόντος, γ) σε περίπτωση που οι μαθητές μετακινούνται από μονοθέσιο, διθέσιο και τριθέσιο σε πολυθέσιο σχολείο
εφόσον οι γονείς τους επιθυμούν τη μετακίνηση αυτή. 2. Την αίτηση μετεγγραφής υποβάλλουν στον Διευ- θυντή ή τον Προϊστάμενο του σχολείου οι γονείς/κη-
δεμόνες.
3. Στα δημοτικά σχολεία αποκλειστικά αρμόδιος για

την παραλαβή της αίτησης και την υλοποίηση της διαδικασίας είναι ο Διευθυντής/Προϊστάμενος του σχολείου. Αναλυτικά:
Ο Διευθυντής ή ο Προϊστάμενος του σχολείου υποβάλλει μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΥΠΠΕΘ την αίτηση μετεγγραφής στο σχολείο που πρόκειται να μετεγγραφεί ο μαθητής. Όταν αυτή γίνει αποδεκτή, εκδίδει το Αποδεικτικό Μετεγγραφής, το οποίο καταχωρίζεται στο Βιβλίο Πιστοποιητικών Σπουδής. Το Αποδεικτικό Μετεγγραφής, τα σχετικά για την πρόοδο του μαθητή έντυπα και το Α.Δ.Υ.Μ. αποστέλλονται υπηρεσιακά στον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο του σχολείου μετεγγραφής, ο οποίος έχει την υποχρέωση να ενημερώσει ηλεκτρονικά ότι τα παρέλαβε.
Έως την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας, ο μαθητής γίνεται δεκτός με βάση το υπηρεσιακό σημείωμα που του χορηγείται όταν κατατίθεται η αίτηση μετεγγραφής ή την αποδοχή της μετεγγραφής μέσω του πληροφοριακού συστήματος του ΥΠΠΕΘ. Στις περιπτώσεις που ο μαθητής θα συνεχίσει τη φοίτηση σε σχολείο του εξωτερικού και η αποστολή του Αποδεικτικού Μετεγγραφής μέσω υπηρεσίας καθίσταται δύσκολη ή αδύνατη, το αποδεικτικό παραδίδεται στους γονείς/κηδεμόνες, οι οποίοι υπογράφουν σχετικό αποδεικτικό παραλαβής.
4. Για την εγγραφή των νηπίων σε άλλο σχολείο εφαρμόζεται η προηγούμενη παράγραφος με εξαίρεση την καταχώριση του Αποδεικτικού Μετεγγραφής στο Βιβλίο Πιστοποιητικών Σπουδής και την αποστολή εντύπων σχετικών με την πρόοδο του.
5. Όταν η αίτηση μετεγγραφής υποβάλλεται μετά τις 15 Μαΐου, ο μαθητής γίνεται δεκτός στο σχολείο μετεγγραφής μόνο με το υπηρεσιακό σημείωμα, ενώ ο Τίτλος Προόδου, στην περίπτωση των δημοτικών σχολείων και το Πιστοποιητικό Φοίτησης στην περίπτωση των νηπιαγωγείων εκδίδεται την προβλεπόμενη ημερομηνία από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο του σχολείου προέλευσης. Στο υπηρεσιακό σημείωμα αναγράφεται ότι ο Τίτλος Προόδου ή το Πιστοποιητικό Φοίτησης θα εκδοθεί από το σχολείο προέλευσης, επειδή η αίτηση υποβλήθηκε μετά τις 15 Μαΐου, και ότι το αποδεικτικό μετεγγραφής, που θα αφορά τη φοίτηση του μαθητή κατά το επόμενο διδακτικό έτος, θα εκδοθεί μετά την ημερομηνία χορήγησης των Τίτλων Προόδου ή των Πιστοποιητικών Φοίτησης. Στις καταστάσεις που συμπληρώνονται στο τέλος του έτους, οι παραπάνω μαθητές υπολογίζονται σε αυτές του σχολείου προέλευσης.


Σημαντική Πληροφορία από ΠΟΛΥΘΥΡΟΝ:

Το σχολείο Clonlara παρέχει, εφόσον χρειαστεί, όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την μετεγγραφή μαθητή σε οποιοδήποτε σχολείο του κόσμου.
Τα έγγραφα αποστέλλονται ταχυδρομικά και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στην κατοικία του μαθητή, αλλά και στο σχολείο στο οποίο θα φοιτήσει ο μαθητής μετά το Clonlara. Παρέχουν όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, τις οποίες ζητά το σχολείο προορισμού. 

Οι μαθητές που επιθυμούν να φοιτήσουν στο Clonlara, μπορούν αυτή τη στιγμή να εγγραφούν στο σχολείο Clonlara στην Αμερική και να έχουν εφόσον το επιθυμούνΈλληνα σύμβουλο σπουδών.

Είναι σημαντικό για την τυπική αναγνώριση των σπουδών να υπάρχει ένα παράρτημα Clonlara School και στην Ελλάδα το οποίο να παρέχει υπηρεσίες για όλες τις τάξεις (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο). 

Κατόπιν επικοινωνίας μας με τη διεύθυνση του Clonlara , προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να υπάρχουν 25 μαθητές εν Ελλάδι εγγεγραμμένοι στο σχολείο αυτό.

Προς το παρόν στην Ελλάδα είναι διαθέσιμες οι υπηρεσίες για το kindergarten και το elementary school (από το νηπιαγωγείο που ξεκινά η υποχρεωτική εκπαίδευση, μέχρι και την "δευτέρα γυμνασίου").Υπάρχει η διάθεση συνεργασίας και με σχολεία που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τρόπο δημιουργικό, ώστε να δοθεί μία άλλη πνοή και χροιά στην εκπαίδευση. Δίνεται η δυνατότητα για μία νέα δυναμική στη σχολική πραγματικότητα.




Επισημαίνεται ότι ο σύμβουλος 
  • Δεν παρέχει υπηρεσίες διδασκαλίας, αλλά μόνο αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του ενήλικα που έχει αναλάβει την εκπαίδευση του παιδιού (γονέας ή δάσκαλος) και του σχολείου Clonlara. Είναι ο άνθρωπος που θα βοηθήσει τον ενήλικα να επισημοποιήσει δουλειά του με τον μαθητή. 
  • Παρέχει πηγές γνώσης προτείνοντας ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, βιβλία, δραστηριότητες και εποπτικά υλικά.
  • Συζητά και συμφωνεί με τον ενήλικα που αναλαμβάνει την εκπαίδευση του μαθητή για το πρόγραμμα σπουδών που θα εφαρμοστεί και ελέγχει διακριτικά και υποβοηθητικά τη δουλειά που γίνεται.
  • Επικοινωνεί με τον ενήλικα που έχει την ευθύνη για την εκπαίδευση του παιδιού, όσο συχνά έχει ανάγκη ο ενήλικας. Υποχρεωτικά όμως γίνεται μία συνεδρία στην αρχή του εξαμήνου, στη μέση του εξαμήνου ο σύμβουλος επιδιώκει την επικοινωνία με τον ενήλικα για να συζητήσουν για την πρόοδο του μαθητή, και στο τέλος του εξαμήνου ο ενήλικας οφείλει να συντάξει αναφορά και να την καταθέσει στον σύμβουλο. Τότε ο σύμβουλος αξιολογεί την δουλειά που έχει γίνει και βαθμολογεί (τυπικά και εύστοχα)-κατι που δεν είναι υποχρεωτικό να γνωρίζει ο μαθητής για παιδαγωγικούς και μαθησιακούς λόγους.(Άλλωστε σύμφωνα με το νέο προεδρικό διάταγμα, καταργούνται οι βαθμοί στους τίτλους προόδου και στα ελληνικά σχολεία έως και την πέμπτη δημοτικού.)
Κατά την φοίτηση στο Clonlara School, ο μαθητής έχει τη δυνατότητα να αιτηθεί και να λάβει επίσημο έγγραφο - βεβαίωση φοίτησης με τα απαραίτητα στοιχεία, όπως και στα ελληνικά σχολεία.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου